Panning

Zaterdag nam ik deel aan de themaduik van de Onderwaterfotografie Academie van toponderwaterfotograaf Filip Staes. Eigenlijk was het thema ‘beeld-op-beeld’ maar aangezien we slechts met 2 deelnemers aanwezig waren, kregen we carte blanche en mochten we een onderwerp naar keuze voorstellen. Sinds ik de reboot cursus van Alex Mustard volgde en ik een prachtige foto van Joe Daniels van een blurry frogfish zag, wou ik me eens verdiepen in de ‘panning-techniek’. Bij panning leg je beweging vast. Door de camera mee te bewegen met een bewegend onderwerp of door een beweging met de camera te maken, zal de achtergrond onscherp worden. Hierdoor krijg je een dynamisch effect in de foto. 


Thomas Van Puymbroeck legde me de techniek uit. Hoofdzaak is het volgende: een lange sluitertijd, een zo laag mogelijke ISO en een gemiddeld diafragma (daar valt nog een beetje mee te spelen). Verder is het belangrijk om de camera mee te bewegen met het onderwerp via active tracking. Een niet-bewegend onderwerp fotograferen kan ook, maar dan moet je de camera in plaats van het object bewegen. Flitsen op het tweede gordijn wordt aanbevolen bij de techniek, maar blijkbaar was mijn camera daar niet toe in staat. Ik zal het flitsmenu nog eens beter onderzoeken of het toch niet kan. Boven water deden we een aantal pogingen om op verschillende manieren de techniek in te oefenen. 

 Onder water stelde ik snel mijn sluitertijd vrij laag in, op 1/3. Na 5 minuten duiken of zo duikt plots een vogel op. Het is een jagende fuut. Het dier zwemt snel tussen mijn buddy en ik. Dit heb ik nog nooit gezien onder water. Wat een moment! Ik heb de tijd niet om mijn flitsers aan te zetten (daar moest ik nog toe komen). Ik probeer snel een foto te nemen. Ondertussen neemt mijn buddy ook een aantal foto’s in een flits. Wat een schitterend moment! In meer dan 900 duiken heb ik dit nog nooit gezien. Het leven onder water is toch altijd verrassend. Het resultaat is niet goed, maar ik vind het wel een leuke, abstracte herinnering. 


We komen even later een snoek tegen. De vis hangt redelijk stil en ik probeer het bewegend effect te verkrijgen door zelf met de camera te bewegen. Het lukt soms wel en soms niet. Mijn flitsers staan aan, zodat de snoek zelf ook goed belicht is. Achteraf merk ik dat de camera meer evenwijdig moet bewegen en geen draaibeweging moet maken met de camera. Daar zal ik toch nog eens op moeten oefenen. Uiteindelijk krijg ik toch een beeld waar de kenmerkende ‘strepen’ er op staan. 

Snoek in beweging (bewerkt door mij) 0,5 sec, f 4.0, ISO 200

Dezelfde foto, maar bewerkt door Filip Staes

Eenmaal we bij het standbeeld ‘de Buddies’ aankomen probeer ik een draaibeweging uit. Ik trek wsh meer dan 40 foto’s. Uiteindelijk krijg ik min of meer het resultaat dat ik wil. De ogen van de middenste kop blijven wel ‘uitgelopen’, die heb ik in de nabewerking gecorrigeerd. Het is toch niet zo simpel als het boven water deed vermoeden. Ik moest toch met veel zaken rekening houden; de instellingen van de camera, maar ook de flitsers als de afstand van het object zijn van groot belang. 

Ondertussen begint het wat donker te worden en ik ben mijn focuslampje vergeten mee te nemen. Dankzij het licht van het focuslampje van mijn buddy kan ik nog een aantal foto’s nemen maar het is toch wat vervelend. Toch behaal ik nog een resultaat waar ik wel blij mee ben. Een baars zet precies zijn turbo op. Ook een aantal abstractere beelden kan ik maken. Na 90 minuten gaan we het water uit. Ik heb 354 foto’s genomen. Dat zijn er heel wat, maar ik hou er achteraf slechts 47 van over, waarvan ik er eigenlijk maar een stuk of 4 echt goed vindt (na bewerking). 

Het is zeker een leuke techniek waar ik meer op zal oefenen. Dit waren nog maar de eerste pogingen. Ik vermoed dat ik nog veel meer leuke beelden kan maken met behulp van deze techniek. De put van Ekeren is wel een ideale plek om dit in te oefenen. 

0,8 sec, f 4.0, ISO 200 (mijn edit)

Zelfde foto door Filip Staes bewerkt

0,8 sec, f 4.0, ISO 200 (mijn edit)

Bewerking door Filip Staes

Abstracte baarzen (0,8 sec, f 5.O, ISO 200)

Using Format